Sosyal Medya

Dünya

Pentagon’dan Rakka operasyonu açıklaması

ABD’nin Rakka operasyonu kapsamında PYD/PKK’nın ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) taktik ve silah desteğinin yanı sıra Apache tipi saldırı helikopterleri, Obüs topları ve HIMARS füzeleri ile destek verdiği açıklandı.



ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, bu sabah baÅŸladığı duyurulan Rakka operasyonu ile ilgili Pentagon’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Davis, “Bu savaÅŸta onlara (SDG), özel kuvvetlerimize ve sahadaki ortaklarımıza önemli bir destek saÄŸlayan Deniz Piyadeleri M777 Obüsleri ile destek veriyoruz. Ayrıca HH-64 Apache helikopterlerini kullanıyoruz. Deniz Piyadeleri topçu desteÄŸi veriyor ve yakın hava desteÄŸinin yanı sıra HIMARS platformları ile de tüm hava koÅŸullarında mobil atış desteÄŸi de saÄŸlayan bir kapasite ile operasyonu destekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

DEAÅž’ın Rakka’da birkaç yüz militanı bulunduÄŸunu ifade eden Davis, örgütün idari kadrosunun ÅŸehirden ayrılmış olduÄŸunu ifade etti.

"İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜ KULLANIYORUZ"

Türkiye’nin Rakka operasyonu kapsamında PKK terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG’ye silah verilmesi konusundaki hassasiyetleri karşısında "duyarlı" olduklarını ifade eden Davis, bir koalisyon ortağı olarak Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını kaydetti.

Rakka operasyonu kapsamında Ä°ncirlik Ãœssü'nün kullanılıp kullanılmadığına yönelik bir soruya, “Ä°ncirlik Ãœssü'nü kullanıyoruz.” cevabını veren Davis, Ä°ncirlik’i ne tür operasyonlar için kullandıklarıyla ilgili detaylara girmedi.

SÄ°VÄ°LLERE FIRAT NEHRÄ° UYARISI

Rakka operasyonu başlarken Rakkalıları şehri terk etmeleri konusunda uyardıklarını ifade eden Davis, ancak sivillerin dışarı çıkmasını sağlamak konusunda ne tür tedbirler alındığına yönelik sorulara ise tatmin edici cevaplar vermedi.

Davis, “Rakkalıları, yapabiliyorlarsa, ÅŸehri terk etmelerini konusunda teÅŸvik ediyoruz. Tabii bu oldukça zordur. DEAÅž halkı orada tutmak istiyor. DEAÅž’ın ÅŸehirden kaçmak isteyenleri toplu infaza tabi tuttuÄŸuna yönelik haberler geliyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Siviller için koridor açılıp açılmadığına yönelik soruları cevapsız bırakan Davis, “Halka, ÅŸehri terk etmeleri konusunda havadan bildiri attık. Özellikle Fırat Nehri'ni geçmemeleri konusunda uyardık, çünkü nehri geçmeye çalışanları vuruyoruz. DEAÅž müsaade ederse ÅŸehirden çıkmalarına imkan var.” dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon, Rakka’yı SDG yardımı ile kuzeydoÄŸu ve batıdan sararken, ÅŸehrin güneyinde yer alan Fırat Nehri'nin üzerindeki köprüleri hava saldırıları ile vurarak DEAÅž’ın güneye inmesini engellemeye çalışıyor.

ABD'nin öncülük ettiği Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu'nun açıklamasına göre Rakka şehrini terör örgütü DEAŞ'tan geri almaya yönelik operasyonun bugün itibariyle başlatıldığı bildirilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.